A Cég
  A Gazda
  Árjegyzék
  Archívum
  Vendégkönyv
  Masszázsterápia
 - Thai masszázs
 - Yumeiho
 - Svédmasszázs
  Mozgásterápia
  Légzés
  Gyógynövények
  Meditáció
  Tanfolyamok
  T.gy. modul
  Cikkek
  Képek
  Zenék
  Könyvek
  Receptek
  Gyakorlatok
  Linkek
Eddigi látogatóink :




Receptek

Az alábbi receptek többsége úgy született, hogy „amivan”-t főztem. Szeretem olvasgatni a szakácskönyveket, de amikor főzök, szinte soha nem használok szakácskönyvet, meg se kóstolom az ételt, csak akkor, ha a „célszemély(-ek)” már életben maradtak…

Az ételek elkészítése során a hozzávalók listája, az elkészítés módja mindig kicsit alakul, - az, ami változatlan, hogy én általában egytálételt főzök, főként gabonából és zöldségből, - ritkán, de néha hússal, mert bár lelkemben régóta vegetárius vagyok, sajna, a vágyaknak sokszor nem tudok ellenállni. Meggyőződésem, hogy az Ember helyes útja önmaga megalkotása, illetve újra felfedezése és a magasabb szellemi út felé kizárólag a vegetarianizmuson keresztül vezethet.

Az ételeket alapvetően úgy alkotom meg, hogy illatosak, szépek és egészségesek legyenek, és valódi táplálékot szolgáltassanak számunkra!

Sok ételnél használom a gyömbért. Ez a fűszer nagyon jól harmonizálja az emésztőrendszert, megszünteti a szélsőséges állapotokat. Télen különösen hasznos, mert melegít. Nagyon jó vértisztító a fokhagyma, ha lehet, kombimáljuk bele az ételeinkbe. Bátran tegyünk zöld leveleket ételeinkbe, - petrezselymet, lestyánt, zellert, - leginkább a főzés legvégén, a már hűlő ételbe keverjük, hogy értékes anyagaik ne bomoljanak el a nagy hőtől.

A receptek leírása, anyagszükséglete körülbelül 4 fő részére elegendő mennyiségeket tartalmaz.

Szívből javaslom, hogy az ételeket öntöttvas wokban készítsék el, gyorsabban elkészül, és valahogy egész más zamata lesz az ételnek. Először mindig a fűszereket pirítsuk meg, de vigyázzunk, hogy el ne égessük ! Csak fa eszközzel nyúljunk a wokba, a fém felsértheti a védőréteget! Ne nagyon használjunk mosogatószert a tisztításhoz, inkább csak forró vizet és szivacsot !

Rövidítések: ek-evőkanál, tk-teáskanál, kk-kávéskanál, cs-csésze

Egyelőre csak néhány receptet adok közre, hogy végre-valahára ez a rovat is működjön a honlapon. Érdemes időről-időre idekukkantani, - ahogy alkalmam és időm lesz, bővítem a listát. Ötleteket pedig szívesen fogadok !

Vegetárius ételek:

Aranyos sárga rizs

Hozzávalók: (a felhasználás sorrendjében)

1 dl olaj
1 kk őrölt bors
1 tk őrölt gyömbér
1 ek kurkuma
2 szép sárgarépa
60 dkg barna rizs
4-5 nagy gerezd fokhagyma
2 ek vegeta és 1 l víz vagy 1 l zöldségleves
1 kis csokor zellerzöld és/vagy petrezselyemzöld

Tisztítsuk meg a sárgarépát, és vágjuk centi vastag karikákra. Válogassuk meg a barna rizst, forró, majd hideg vizzel nagy műanyag hálós nyeles szűrőben mossuk át, csepegtessük le. Tegyük a wokot a tűzhelyre, forrósítsuk fel benne az olajat, dobjuk bele a borsot, számoljunk 5-ig, majd jöhet a gyömbér, utána azonnal a kurkuma, egyet keverjünk rajta, aztán hamar öntsünk bele fél-egy deci zöldlevest vagy vizet. Dobjuk bele a sárgarépát, keverjük meg., fedjük le, a tűzhelyt tartalékra vehetjük, 1-2 percig pároljuk a répát. Ügyeljünk rá, hogy a fűszeres olaj a répa mindegyik oldalát érje. Ezután szedjük ki kis tálba a répát, és fedjük le. Tegyük a wokba a rizst, és jól keverjük el a fűszeres olajjal. Kicsit szárítsuk meg, majd öntsük fel a zöldséglevessel, illetve tegyük bele a 7-8 dl vizet és a 2 evőkanál vegetát és 2 gerezd durvára vágott fokhagymát. Lassú tűzön lefedve főzzük puhára, majd vegyük le a fedőt, és hirtelen tűzön párologtassuk el a maradék vizet a rizsről. Kicsit le is kapathatjuk, a wokban nem ég le, csak megpirul, annál finomabb! Keverjük bele a répát, 3 gerezd apróra vágott fokhagymnát és az apróra vágott zöldséget, fedjük le, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, de hagyjuk a meleg felületen a wokot, és fedjük le nedves konyharuhával, hogy a maradék gőz ne távozzon. 30-40 perc párolódás után kész. Nagyon szép a fekete wokban az aranysárga rizsben a narancssárga répa és a zöld-ség !

Variációk: Ugyanígy elkészíthetjük az ételt, de tehetünk bele rizs helyett zabot, rozsot, sárgarépa helyett vagy mellett fehérrépát, - merjünk „csípőből” variálni! Ha jól sikerül, örömmel olvasnám itt a honlapon – szívesen ki is próbálom közre is adom, a „szerző” feltüntetésével!


Terepszínű álcarizs – „Hadi rizs”

Hozzávalók: (a felhasználás sorrendjében)

1 dl olaj
1 kk őrölt bors
1 kk egész kömény
3 nagy gerezd fokhagyma
60 dkg fehér rizs
2 ek kurkuma
2 ek vegeta és 6-7 dl víz vagy 7 dl zöldségleves
1 kis fej lila káposzta
2 ek lenmagpehely

Forrósítsuk fel az olajat, dobjuk bele a borsot, a köményt, pár pillanatig kicsit pirítsuk meg. Dobjunk bele egy gerezd durvára vágott fokhagymát, és a megmosott, lecsepegtetett rizst, szárítsuk meg, majd keverjük hozzá a kurkumát. Öntsük fel a forró zöldséglevessel, vagy keverjük bele a vegetát és öntsük fel a felforralt vízzel. Keverjük el, vegyük a tűzhelyt tartalékra, és ne nyúljunk hozzá, amíg a rizs a vizet fel nem szívja. Közben nem szabad keverni, mert összeragad ! Akkor jó, ha lyukak látszanak a szép sárga rizsben, és a sustorgás le nem csendesedik. Ekkor szórjuk rá az előzőleg apróra – kisujjkörömnyire – vágott lila káposztát, a lenmagpelyhet, keverjük össze, fedjük le, és 10-et számoljunk, majd zárjuk le alatta a gázt. Nedves konyharuhával fedjük le, 40 perc múlva fogyasztható. A sárga kurkuma és vegeta a lila káposztával elkeverve az ételnek szép terepszínt hoz létre, finom, illatos étel.

Zöldséges ihajdina

Hozzávalók: (a felhasználás sorrendjében)

1 dl olaj
1 kk őrölt fehér bors
1 kk szerecsendió
1,5 tk őrölt gyömbér
1 tk garam masala (fűszerkeverék, Krisnások rendezvényein kapható, nagyon finom)
1 nagy vagy 2 közepes vöröshagyma
1 szép sárgarépa
1 szép fehérrépa
1 közepes cékla
1 kis zellergumó
1 karalábé
5 nagy gerezd fokhagyma
50 dkg hajdina
3 ek barna szójaszósz
8-9 dl tyúkhúsleveskocka leves 2 kockával

A felforrósított olajban pár másodpercig pirítsuk a borsot, a szerecsendiót, a gyömbért és a garam masalát. Loccsantsunk a wokba 1 dl levest, fedjük le és vegyük le a tűzről a wokot. Tegyük bele 1 perc múlva a fél centi vastag, 2-3 centis hasábokra vágott répát,gyökeret, céklát, karalábét, zellert és 1-2 dl levest. Tegyük a wokot a tűzhelyre, tartalék lángon dinszteljük meg a zöldségeket annyira, hogy kívül puhák legyenek, belül roppanósak maradjanak. Ha ez kész, szedjük őket egy tálba és fedjük le. Tegyük a wokba a forró, majd hideg vízzel szűrőben lemosott és lecsöpögtetett hajdinát, szárítsuk meg, majd öntsük rá a maradék zöldéglevest, és tartalék lángon pároljuk, amíg a vizet fel nem szívja. Ekkor keverjük hozzá a zöldségeket, a szójaszószt, fedjük le, 1-2- percig pároljuk, majd kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Fedő és nedves konyharuha alatt háromnegyed óra alatt összeérnek az ízek.

Egyszerű krumplileves, Irén néni módra

Hozzávalók: (a felhasználás sorrendjében)

1 dl olaj
1 szép nagy sárgarépa
3-4 db szép nagy krumpli
1 kisebb vöröshagyma, amin a legbelső barna réteget hagyjuk rajta.
1 nagy csomó zellerzöld
1 ek vegeta

1 kk őrölt bors

Egy fazékba tegyük bele az olajat, és enyhén dinszteljük meg benne a 4-5 cm hosszú, ceruza vastagságú hasábokra vágott sárgarépát – ettől lesz szép a színe a levesnek. Ezután tegyük bele a nagyobb kockákra vágott krumplit, 1,5 liter vizet, a zellerzöldet, a vegetát és/vagy a sót, a hagymát kicsait bevágva, de egészben, és főzzük készre. Úgy a gusztusos, ha nem nagyon puha a répa és a krumpli. A zellernek a szárát is tegyük a fazékba, az adja az igazi jó ízt, és tálaláskor azt is nyugodtan szedjük a tányérunkba. Ízlés szerint meghinthetjük kevés frissen őrölt borssal.


Húsos ételek:

Thai csirke wokban

Hozzávalók: (a felhasználás sorrendjében)

1 dl olaj
12 db fél tenyérnyi szelet pulykamell filé
1,5 kk őrölt fehér bors
1,5 kk szerecsendió
3 tk őrölt gyömbér
1 üveg barna szójaszósz (kb. 1-1,5 dl)
2 ek méz
1 liter tyúkgomba/szegfűgomba (igen, liter, a piacon így mérik)
1 szép nagy sárgarépa
1 szép nagy fehérrépa
1 doboz csemege kukorica
1 szép, zöld kaliforniai paprika
1 szép, piros kaliforniai paprika
1 karalábé
1 szép, egészséges kígyóuborka
6 nagy gerezd fokhagyma
30 dkg hajdina
30 dkg fehér rizs
1 tk tengeri só
1,5 l leves 3 tyúkhúsleves kockából
1 nagy csokor petrezselyemzöld

A hús úgy lesz igazán finom, ha már előző nap páclébe tesszük.

A pác összetevői:

- 2-3 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
- 3 dl durvára elmorzsolt gomba
- szójaszósz (barna)
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 kk fehér bors
- 1 kk szerecsendió

Előző nap:
A hússzeleteket jól zárható fedeles dobozba, a páclébe egyenként lerakjuk, úgy, hogy gomba, fokhagyma minden két-két szelet közé jusson, és az egész jó tocsogós legyen. Hűtőszekrénybe tesszük a másnapi felhasználásig.

Másnap:
A wokot felforrósítjuk, az olajjal körbelocsoljuk, hogy az egész felülete olajos legyen. Megpirítjuk a borsot, a szerecsendiót és a gyömbért, majd 2 dl levessel felengedjük, vigyázunk, hogy meg ne égjen. A pácléből kivesszük a húst, egy tálba 2 dl levest teszünk, amiben leöblítjük a hússzeleteket, majd ezt a levest is a wokba öntjük. Dobjunk az edénybe 2 gerezd durvára vágott fokhagymát. A hússzeleteket a wok oldalára rakjuk egy fa húscsipesszel, gondosan megpörköljük mindkét oldalát, hogy fehér legyen minden felület. Ne féljünk, nem ég el ! Közben a wok tetejét az edényre mindig tegyük vissza, hogy az edény alját fővő lé gőze a húst puhítsa. Ha balecsúszik a hús a levesbe, nem baj, sőt, pirítás közben mártogassuk meg a hússzeleteket az edény alján rotyogó fűszeres lében. Amelyik szelet hús elkészült, a csipesszel szedjük ki, és a páclébe rakosgassuk vissza, jól nyomkodjuk bele a lébe. Ennek a húsnak már csak kb. 10 perc főzés kell.

Ha a hús ismét a páclében van, a wok alatt vegyük tartalékra lángot, és tegyük bele a fél cm vastag, 2-3 cm-es hasábokra vágott zellert és karalábét. Dinszteljük 2-3 percig, majd tegyük bele a 4-5 cm hosszúra, ceruza vastagságúra darabolt fehérrépát és a centiméter vastag karikákra vágott sárgarépát. Dinszteljük 3-5 percig, majd szűrőkanállal az egészet szedjük ki egy külön tálba és a kukoricát keverjük hozzá. Csorgassunk rá vékonyan 1-2 evőkanál mézet, és fedjük le, hogy meleg maradjon.

Tegyük a wokba a maradék kb. 1 liter levest, tegyük bele a hajdinát és a rizst, valamint a maradék, 7 dl gombát és a maradék, apróra vágott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk. Amikor forr, öntsük bele a páclét, és tegyük bele a hússzeleteket. Várjuk meg, hogy a gabona megfőjön, amikor már csak kevés leve marad, keverjük bele a 3 x 5 cm-es hasábokra vágott piros és zöld paprikát. Amikor teljesen elfőtte a levét, belekeverjük a durvára vágott petrezselymet, és az uborkát, amit 1 cm vastag szeletekre a szeleteket pedig 1/3 cikkekre vágjunk, - ahogy az uborka keresztmetszeti képe azt mutatja is, így sokkal szebb, mint negyedelve. Fedjük le, és hagyjuk 30-40 percig párolódni a fedő alatt. Tálaláskor a mézben párolt zöldségeket a tányér szélére helyezzük a facsipesszel, ízlés szerint szezámmaggal is meghinthetjük. Jó ránézni a tányérra, remélem, ízleni is fog.

Az étel bármely tetszés szerinti zöldséggel ugyanolyan jó. Csináltam már borsóval, zöldbabbal kukorica helyett, céklával zeller helyett, kölessel, hajdina helyett, vagy hús nélkül, tessék improvizálni!

Erdélyi Krisztina-rakottas

Ez a recept apai nagymamámtól származik, akit személyesen sajnos nem ismerhettem – őróla neveztem el. Szintén Krisztina keresztanyámtól tanulta édesapám az ételt elkészíteni, apámtól pedig én. Forrón, melegen, langyosan és hidegen ajánlom. Veszélyesen finom.

Hozzávalók: (a felhasználás sorrendjében)

1 dl olaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
1 kk őrölt bors
1 kk egész fűszerkömény
1 ek pirospaprika
60 dkg sertéslapocka
80 dkg savanyú káposzta 1,5 kg
40 dkg liszt
2 tojás


A lisztből és a tojásból ízlés szerint sózva kavarjunk nokedlitésztát, és enyhén sós, olajos vízben főzzük ki, tartsuk melegen. Ezt a munkafolyamatot célszerű aközben végezni, amíg a hús fő, így nem tart olyan sokáig a főzés.

Készítsünk pörkölt alapot, vagyis egy lábasban az olajon pár pillanatig enyhén pirítsuk a borsot és a köményt, majd dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, utána kis ideig a fokmagymát, tegyük bele a pirospaprikát, egyet keverjünk rajta, majd öntsük fel 1 dl vízzel. Tegyük bele a pörköltnek felaprított húst, és vigyázva, hogy le ne égjen, lefedve, de gyakran keverve dinszteljük meg. Amikor a levét elfőtte, engedjük fel szükség szerint vízzel, sózzuk ízlés szerint és főzzük majdnem teljesen puhára. Ha elkészült, tegyünk bele 2 dl vizet, és kb. 5 perc múlva, amikor a lé már jól átvette a pörkölt ízét, tegyük bele a savanyú káposztát levével együtt. Keverjük jól össze. Fedjük le, és amikor felforr, lassú tűzön főzzük legfeljebb 10 percig, de vigyázzunk, a káposzta maradjon kissé ropogós. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a nokedlit. Fedjük le, és tegyünk rá egy nedves konyharuhát, hogy a gőze is benne maradjon. Kb. 40 perc alatt pompásan összeérnek az ízek, és fogyasztható. Ízlés szerint tejföllel meglocsolható – én anélkül jobban szeretem. Vigyázat, nehéz abbahagyni!

 Az oldal megtekintéséhez Internet Explorer, JavaScript támogatás, valamint Flash 6-os plugin ajánlott.

Utoljára módosítva : 2024 Oct Tue